Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Fonott furfang

Ingredients:

liszt
70 dkg
élesztő
5 dkg
cukor
4 ek
1 mk
tej
4,5 dl
olaj
1,5 dl
3 evőkanál cukor vagy 40 szem édesítő
kakaópor (keserű)
3 ek
tojás
1

Preparation mode:

-4 dl meleg tejbe beletesszük az édesítőt és még 2 evőkanál cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt.
/Ha valaki nem szeretné édesitővel nyugodtan használhat a süteményhez cukrot./
-Én 1dl tejben futattom fel az élesztőt,majd a tésztába rakok 2ek. cukrot,anyi tejet adok hozzá amenyit felvesz a tészta./nekem 2dl vett fel./
-A kakaót a maradék tejjel(5dl) és 2 evőkanál cukorral kikeverjük, félretesszük.

-A lisztet, a tojást, az olajat és a sót egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk az élesztős tejet.
-Aki akar tehet bele mazsolát.
-Megdagasztjuk, és kelni hagyjuk 30 percig.
-Utána a feléhez hozzádagasztjuk a kakaós keveréket.

-A kétféle tésztát egymásra tesszük, és együtt kinyújtjuk, majd jó szorosan feltekerjük.
-Lehet fonni is a kalácsot.
-Beletesszük a tepsibe vagy sütőformába, és még fél órát kelesztjük.

180 fokos sütőben 20-30 perc alatt szép barnára sütjük.

Megjegyzés:
-Ebből az adagból 2 db 30-40 cm-es rúd lesz.
-Fonás esetében egy nagy rúd.
Nem szükséges tojással lekenni de én úgy gondoltam ha lekenem szebb lesz/mindenki a maga ízlése szerint csinálja./
-Munkaigénye kb. 10 perc, a kelesztés miatt tart tovább.

Elkészítés lépései:

Fonott furfang elkészítésének 1. lépése
Az élesztőt megkelesztem.
Majd a lisztet tojással olajjal cukorral mazsolával összedagasztom.
30percig kelesztem és utánna két részre veszem majd az egyik felébe bele dagasztom a tejel elkevert kakaót.
Összefonom majd újabb 30percet kelesztem majd tojással lekenem hogy szebb legyen.