Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Fonott kalács

Ingredients:

Budafoki élesztő
1/3
liszt
fél kg
fél mk
cukor
3 ek
egész tojás
1
habtejszín ( 30%-os )
2 dl
tej
80 ml
vaj
2 dkg
egész tojás a kenéshez
1

Preparation mode:

A hozzávalókból rugalmas, nem ragadós tésztát dagasztunk. Az élesztőt nem szoktam külön felfuttatni, mindig megbízható csupán arra kell ügyelni hogy a sóval ne érintkezzen közvetlenül. 30 – 40 percig pihentetjük, utána hat részre osztom, egyesével kis zsemlékké gömbölyítem. 10 percig pihentetem majd ovális, kb. 15 cm. nagyságúra lapítom őket egyesével. Ekkor megkenem olvasztott vajjal és feltekerem mint egy palacsintát ügyelve arra hogy ne maradjon benne nagy levegőbuborék. Ezután 35-40 cm.-es rudakká sodrom egyesével. Hat rudat kapunk melyeket összefonunk. A képen látható hatos fonással készült. Lekenjük az egész felvert tojással. Ezután újabb 30 perc kelesztés következik aminek a végén újra megkenjük tojással a kalácsot. Langyos sütőbe tolva 170 fokon 35 – 40 perc alatt sül meg. 15 perc után letakartam a tetejét hogy ne legyen nagyon barna. Rácsra téve hűtjük. Jó étvágyat hozzá!

Elkészítés lépései:

A hatos fonás úgy készül, hogy a hat rudat egyik végénél összenyomjuk egy két centis szakaszon. Hármat jobbra igazítok, hármat pedig balra. Keresztbe teszem a két kezem úgy, hogy a jobb van fölül. Fölveszem mindkét kézzel a szélső csíkokat, a levegőben helyet cserélnek, és a jobb kezemben lévőt leteszem balra, középre, harmadiknak. Azzal a mozdulattal fölveszem a bal szélső rudat (elsőt) a jobb kezemmel, a levegőben helyet cserél a két kezem és most a bal kezemben lévőt teszem a jobb oldaliakhoz, középre (negyedik lesz ha sorba számolom). Azzal a mozdulattal fölveszem a jobb szélsőt a bal kezemmel, a levegőben helyet cserélnek és a jobb kezemben lévőt teszem balra középre (negyediknek) és veszem föl a szélsőt. Így folytatjuk a fonást amíg a tészta tart. Végeit kissé aláhajtjuk.