Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Foszlós kalács

Ingredients:

liszt
50 dkg
Budafoki élesztő
3 dkg
tojássárgája
2 db
porcukor
5 dkg
vaj
8 dkg
1 kk
tej
3,5 dl

Preparation mode:

Az élesztőt a porcukorral, kevés liszttel, langyos tejben, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk közepébe mélyedést készítünk melybe rakjuk a két tojássárgáját , egy kávéskanál sót , és beleöntjük a megfuttatott élesztőt, és tésztát dagasztunk belőle. Mikor már nem ragad a kezünkhöz sem a tál falához, hozzáadjuk az olvasztott vajat , ezzel is jól kidolgozzuk, hogy levegőbuborékok legyenek a tésztában. Majd letakarva duplájára kelesztjük kb 40 perc. Majd átgyúrjuk, és megint duplájára kelesztjük. Három részre veszem, cipókat csinálok belőle, 10 perces pihentetés után, rudakat sodrunk belőle. A három rudat összecsípjük a végénél, és megfonjuk. Tojássárgájával lekenjük és 40 percig kelesztjük, majd újra lekenjük tojássárgájával. 190 fokon 40 percig sütjük , 30 perc után a tetejére alufóliát teszünk, hogy ne égjen meg.

Elkészítés lépései:

Az élesztőt a porcukorral, kevés liszttel, langyos tejben, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk közepébe mélyedést készítünk melybe rakjuk a két tojássárgáját , egy kávéskanál sót , és beleöntjük a megfuttatott élesztőt, és tésztát dagasztunk belőle. Mikor már nem ragad a kezünkhöz sem a tál falához, hozzáadjuk az olvasztott vajat , ezzel is jól kidolgozzuk, hogy levegőbuborékok legyenek a tésztában. Majd letakarva duplájára kelesztjük kb 40 perc. Majd átgyúrjuk, és megint duplájára kelesztjük. Három részre veszem, cipókat csinálok belőle, 10 perces pihentetés után, rudakat sodrunk belőle. A három rudat összecsípjük a végénél, és megfonjuk. Tojássárgájával lekenjük és 40 percig kelesztjük, majd újra lekenjük tojássárgájával. 190 fokon 40 percig sütjük , 30 perc után a tetejére alufóliát teszünk, hogy ne égjen meg.