Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Foszlós kalács-hatos fonattal

Ingredients:

finomliszt
50 dkg
cukor
6 dkg
1 csipet
langyos tej
3 dl
friss élesztő
2 dkg
olvasztott vaj
8 dkg
egész tojás
1
egész tojás a kenéshez
1

Preparation mode:

Először 0,5 dl langyos tejben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba kimérjük a lisztet, közepébe egy mélyedést csinálunk és oda adagoljuk a többi hozzávalót az olvasztott vajon kívül, legvégén a felfutott élesztőt és ezt jól összedolgozzuk. Amikor a tészta már összeállt, akkor kezdjük fokozatosan beledagasztani az olvasztott vajat is, és addig dagasztjuk amíg a tál faláról le nem válik és a tészta hólyagos lesz. Letakarva szobahőmérsékleten 35 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és annyi darabra osztjuk ahány szálból szeretnénk a kalácsot fonni. A kis adag tésztákat kis cipókra gömbölygetjük és egy konyharuhával letakarva újra kelesztjük 15 percet.
A pihentetett gombócokból hosszú hurkákat sodrunk, úgy hogy a két végét elvékonyítjuk, a végeit összefogjuk és megfonjuk.
Sütőpapíros tepsire rakjuk ( úgy, hogy még meg fog nőni ) , és egy felvert tojással megkenjük, majd ismét 35 percig kelesztjük, de már nem kell letakarni. Addig a sütőt 170 fokra előmelegítjük.
Sütés előtt még egyszer átkenjük tojással, ettől lesz szép fényes a kalács héja. Előmelegített sütőben 170 fokon 35-40 perc alatt szép pirosra megsütjük. Félidőben, ha nagyon barnulna a teteje, akkor alufóliával letakarjuk.

Elkészítés lépései:

Foszlós kalács-hatos fonattal elkészítésének 1. lépése
Sütés előtt még egyszer átkenjük tojással ettől lesz szép fényes a héja.