Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Foszlós kalács

Ingredients:

liszt
50 dkg
vaj
10 dkg
friss élesztő
2 dkg
tej
3 dl
tojás
2
kristálycukor
2 ek
csipet

Preparation mode:

Az élesztőt morzsoljuk bele fél dl langyos tejbe, majd hagyjuk felfutni. A liszthez öntsük hozzá az élesztős tejet, a cukrot, a vajat, egy tojást, csipetnyi sót és a maradék langyos tejet. Gyúrjuk, dagasszuk a tésztát, majd konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük duplájára. Lisztezett deszkán osszuk három egyenlő részre a tésztát. Mindhárom részből sodorjunk egyforma hosszú hengereket, melyeket fonjunk össze. Tegyük tepsibe a kalácsot, kenjük meg felvert tojással, majd 20 percig ismét kelesszük. Még egyszer kenjük meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben süssük meg. A cukor vagy a só mennyiségének emelésével édesebb vagy sósabb változatot készíthetünk. A tésztába gyúrhatunk aszalt gyümölcsöket vagy fekete teába áztatott mazsolát is.