Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Foszlós mazsolás kalács és briós

Ingredients:

finomliszt
fél kg
puha vaj
10 dkg
porcukor
2-3 ek
Budafoki élesztő
3 dkg
egy csipet
langyos tej
3 dl
mazsola
szóráshoz kristálycukor (v. pirított dió).

Preparation mode:

Az élesztőt felfuttatjuk egy deci langyos, cukros tejben. A felfutott élesztőt beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk a vajat, a maradék cukrot, egy csipet sót, mazsolát, és egybegyúrjuk az összes hozzávalót. (Lágy tésztát kell kapnunk. Ha túl kemény öntsünk hozzá még egy kis langyos tejet.) Amikor egynemű, sima tésztát kaptunk, takarjuk le, és kelesszük fél óráig.
Ha megkelt, gyúrjuk át újra, és sodorjunk a tésztából ujjnyi vastag, 15-20 cm-es rudakat, majd hármasával fonjuk össze. (Lehet brióst is készíteni, ki-ki tetszése szerint!) Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, s még 15-20 percig kelesztjük. Ezután a tetejüket megkenjük langyos tejjel vagy tojással, megszórhatjuk mandulával, dióval, cukorral, végül előmelegített sütőben pirosra sütjük. (A tészta felébe belegyúrhatunk 1-2 evőkanál kakaóport és fonhatunk barna-fehér kalácsot.)