Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Foszlós (tejmentes) húsvéti kalács

Ingredients:

sima liszt
50 dkg
búza sikér
2 dkg
1 tk
cukor
6 dkg
tojás sárgája
2
tojás (a kenéshez!)
1
langyos víz
3 dl
friss élesztő
2 dkg
olíva olaj
10 dkg
füstölt főtt tarja
50 dkg

Preparation mode:

Mivel nekem dagasztógépem van, így nem futtattam fel az élesztőt előre. Ha valaki kézzel dagasztja, akkor az élesztőt felfuttatni 0,5 dl langyos vízben, amihez a fent megadott cukor mennyiségéből egy teáskanálnyit hozzátenni.

A dagasztótálba szitáltam a lisztet és a búzasikért, hozzákevertem a sót és a cukrot, készítettem egy mélyedést, abba beleütöttem a tojás sárgákat, beleöntöttem a langyos vizet és elkezdtem dagasztani a tésztát. Abból látszik, hogy a tésztánk szépen összeállt, hogyha a felülete sima. Ekkor 3 adagban hozzáadagoltam az olívaolajat, mindegyik adagolás közben újra dagasztottam, amíg már nem látszott az olaj a tésztában.

Továbbdagasztottam a tésztát, de úgy láttam, hogy nem akar az edény falától elválni, ezért több részletben teáskanalanként még tettem hozzá egy kis lisztet. (jobb lett volna, ha nem öntöm bele elsőre az összes vizet, de az is lehet, hogy a tej és a vaj nélkül a tészta egy kicsit másképp működött!) Elég sokáig, összességében kb. fél órán keresztül dagasztottam, mire úgy láttam, hogy megfelelő az állaga. (az olajat teljesen felvette és elvált az edény falától)
Szobahőmérsékleten (!) 30 percig kelesztettem, legnagyobb meglepetésemre ennyi idő alatt is szépen duplájára kelt.

Enyhén lisztezett munkalapra borítottam, majd 3 részre vágtam. Az egyharmad részét gömbölyítettem, ebből lett a kalács alja.
A másik két adagot újabb 3-3 részre vágtam és ezeket is gömbölyítettem, ezekből lett a 2 db hármas fonású kalács.
Így lett egy nagy és 6 kis gömböcöm. Lisztezett munkalapon 15 percet hagytam őket állni, hogy a sikérszálak újra megnyúljanak, majd minden egyes darabot megfordítottam (hogy a lisztes fele legyen fölül), ellapítottam, majd újra visszafordítottam és felsodortam kifliformán. Ezután elkezdtem kézzel hosszabbra hengergetni. (először csak addig hengergettem őket, amíg könnyedén engedték, akkor félretettem, hogy a sikérszálak újra dolgozni kezdjenek, majd amikor már az összes készen volt, akkor újra visszatértem és a már kívánt hosszúságúra sodortam őket)
A nagy gömböcből készült hurkámat félbehajtottam, tekertem rajta párat, és kézzel olyan nagyságúra lelapogattam, amekkora kalácsot akartam készíteni. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
Felszeleteltem kb. 1 cm vastagon a főtt tarját, a nagyobb zsíros részeket kiszedtem belőle, apróbb darabokra szedtem, majd az ellapogatott kalács alapra sorakoztattam.
Ezután készítettem 2 db 3-as fonatú kalácsot, majd a tarjás kalácsalapra helyeztem őket egymás mellé. Egy kicsit megigazítottam, hogy nagyjából befedje. Felvert egész tojással megkentem, ráborítottam egy nagyobb tepsit, hogy ne száradjon ki, majd 30 percig pihentettem.
A sütőt előmelegítettem 175 fokra (hőlégkeveréssel). A kalácsot még egyszer átkentem a felvert egész tojással, majd 40 percig sütöttem.

Elkészítés lépései:

Foszlós (tejmentes) húsvéti kalács elkészítésének 1. lépése
A kész kalács