Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Francia briós

Ingredients:

Bl 55 liszt
1000 g
friss Budafoki élesztő
80 g
20 g
cukor
150 g
vaníliás cukor
30 g
tojássárgája
5 kg
puha vaj
300 g
tej
300 g

Preparation mode:

A lisztet átszitáljuk és jól elkeverjük a sóval. Minden további hozzávalót belekeverünk a vaj kivételével. Egy kemény tésztát kell, hogy kapjunk. A szobahőmérsékletű vajat apránként belegyúrjuk a tésztába, míg egy selymes, közepesen lágy tésztát nem kapunk. Letakarva 1 órát kelesztjük, majd egyszer alaposan átgyúrjuk és éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük és 350 g-ra osztjuk formától függően. Letakarva ismét pihentetjük 30 percet. A tésztából hengereket formázunk és a kivajazott sütőformába helyezzük. Letakarva kelesztjük kb. 3-4 órát. 165 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 35 percet.

Footnotes:

Ez egy autentikus francia briós recept. A francia briós annyiban különbözik az itthoni kalácsunktól, hogy sokkal több vaj, illetve tojás kell hozzá. A végeredmény egy dús, zamatos és gazdag ízű péksütemény!