Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Francia zsúrkenyér

Ingredients:

finomliszt
500 g
kukoricaliszt
1 ek
teljes kiőrlési búzaliszt
1 ek
fekete szezámmag vagy lenmag (elhagyható)
1 ek
Budafoki élesztő
30 g
cukor
2 kk
2-3 kk
olaj
2 ek
langyos víz
3 dl

Preparation mode:

Előkészítés:
A búzalisztet átszitáljuk.
A száraz hozzávalókat (lisztek, só, cukor, magok) egy tálba kimérjük, összekeverjük. (Én most fekete szezámmagot nem tettem bele, mert a nagyobbik fiam nem szereti.)
Majd hozzáadjuk az olajat, és a langyos vízben feloldott élesztőt.
Alaposan összedolgozzuk, jól kidagasztjuk.
Letakarjuk kb. 1-1,5 órát kelesztjük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük.

Formázás:
Amikor a tészta duplájára nőtt (1-1,5 óra) enyhén lisztezett felületre borítjuk.
Téglalap alakúra lapogatjuk, két oldalát behajtjuk és feltekerjük. kb. 40 cm hosszú kenyérkét kell, hogy kapjunk, amit a sütőpapíros tepsire keresztbe ráfektetünk. Vízzel megspricceljük.
Kb. 30 percet letakarva pihentetjük, közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük.
A kenyér tetejét éles késsel 5-6 helyen kissé átlósan bevágjuk, ismét megspricceljük.

Sütés:
A tepsit alaposan megspricceljük vízzel és az előmelegített sütőbe helyezzük. 220 fokon nekem 30 perc alatt szép aranybarnára sült. Ha nagyon pirulna, akkor sütés közben letakarjuk.
Rácson hagytam kihűlni, tetejét gyengén vízzel megspricceltem.

Elkészítés lépései:

Francia zsúrkenyér elkészítésének 1. lépése
Szendvicsekhez remek alap, sok azonos nagyságú kenyérszeletet kapunk szeletelés után.