Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Füstös zsemle

Ingredients:

Liszt BL-55
400 g
Budafoki élesztő
25 g
10 g
Víz
240 ml
Kockára vágott, sült, füstölt szalonna
Füstölt sajt (apró kockára vágva)
liszt
100 g
Kovászhoz
víz (kb.26 C°-os)
100 ml
Kovászhoz
élesztő
egy csipet

Preparation mode:

Kovászhoz (előző nap, 24 órával előtte készítjük): 100 g liszt, 100 ml víz (kb.26 C°-os), egy csipetnyi élesztő, egy tálban letakarva a konyhapulton pihentetjük

A hozzávalókból a szalonna hozzáadásával együtt tésztát dagasztunk, és alaposan eldolgozzuk. A vége felé az összeállt tésztához hozzáadjuk a kockára vágott füstölt sajtot, majd egy kicsit rádagasztunk. Egy tálban letakarva a tésztát addig kelesztjük, míg kétszeresévé nem kel meg. Kelesztés után a tésztát lisztezett felületre borítjuk és 10 egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokból zsemléket formálunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és nagyjából 50-60 percen keresztül ismét kelesztjük őket.
Sütés előtt vízzel kenjük át a zsemlék felületét. Ízlés szerint a tetejét szórhatjuk sajttal, szezámmaggal, lenmaggal, sajttal, mákkal, stb.
Sütés: 250°C-on 11-12 percig

Elkészítés lépései:

Füstös zsemle elkészítésének 1. lépése
Füstös zsemle elkészítésének 2. lépése