Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Fűszeres banános kenyér

Preparation mode:

450-500 g kenyér- vagy süteményliszt, 2 érett banán, 3 ek joghurt, 2 ek méz, 1 ek barna cukor, 1 tk fahéj, 1 kk őrölt gyömbér, 1 dl meleg víz, 10 g élesztő, 1 ek olívaolaj, egy csipet só, + ráadás: 1 marék dió vagy mandula, + néhány csepp vanília és/vagy mandulaesszencia

A banánt törjük össze villával vagy botmixerrel, öntsük hozzá a joghurtot, az olívaolajat és a vizet, majd a cukrot, a mézet és az élesztőt is keverjük hozzá (ha teszünk bele vanília vagy mandulaesszenciát, akkor azt is most adjuk hozzá). A lisztet a fűszerekkel és a sóval szitáljuk át és a folyékony összetevőkkel gyúrjunk szép sima tésztát belőle. Egy kicsit talán ragadósabb lesz a sima tésztánál, de ne lisztezzük agyon emiatt. Kelesszük a duplájára.
Sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, a mérete mindegy. Süthetjük egyben, kis gombócokban, de készíthetjük úgy is, hogy összeérnek és sülés után kell őket széttörni.
A tésztát gyúrjuk át, ha teszünk bele pirított és aprított diót vagy mandulát, azt most dolgozzuk bele. Formázzuk meg tetszésünk szerint a tésztát és tegyük az előkészített tepsibe. Kelesszük még 15 percig. (Közben 1 ek mézet és 1 ek vaníliaesszenciát (vagy 1 kk bourbon vaníliás cukrot) összekeverhetünk, sütés előtt ezzel megkenhetjük a tészta tetejét, de ezt a lépést ki is hagyhatjuk.)
Előmelegített sütőben 25-35 perc alatt süssük készre, vagy amíg a tűt tisztán tudjuk belőle kihúzni és a teteje szépen megpirul.
A sütés 2 fázisú legyen, miután betesszük a tésztát a sütőbe, öntjük fél-egy deci vizet a sütő aljára, így gőzös közeget csinálunk. Majd 10 perc elteltével nyissuk ki pár másodpercre a sütőt és 170-180 fokon fejezzük be a sütést.

Hagyjuk langyosra hűlni.

Mellé adhatunk friss vajat, lekvárt és friss gyümölcsöket is.

Elkészítés lépései: