Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Gőzgombóc

Ingredients:

liszt
500 g
Budafoki élesztő
25 g
cukor
50 g
2 g
tojás
1 db
tej
2,5 dl
vaj
20 g

Preparation mode:

1. Az összes hozzávalót dagasztótálba helyezzük és géppel vagy kézzel alaposan kidolgozzuk a tésztát.

2. Az elkészült tésztát lisztezett felületre helyezzük, gömbölyítjük. Gömbölyítés után egy tálban kelesztjük.

3. A megkelt tésztát egyenlő részekre osztjuk, a darabokat gömbölyítjük, kilapítjuk és a közepébe lekvárt helyezünk.

4. A lekvárral töltött tésztát ismét gömbölyítjük (gombócokat formálunk).

5. Egy lábasban felforraljuk egy kevés vizet. A lábasba helyezzük az enyhén olajos pároló betétet (amennyiben nincs betétünk, a lábasra köthetünk gézlapot). A párolóbetét nem érhet a vízbe!

6. A párolóbetétre helyezzük a gombócokat, vigyázva, hogy ne érjenek össze.

7. Fedővel letakarjuk a lábast és kb. 10-15 percig gőzöljük.

 

 

Footnotes:

Az elkészült gombócokat megkenjük olvasztott vajjal, cukrozott diót/mákot szórunk rá, illetve tálalhatjuk vanília sodóval.