Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Gurman zsemle

Preparation mode:

Liszt BL-55 400 g, Budafoki élesztő – 25 g, Só – 10 g, Víz – 240 ml

Töltelék: Füstölt sajt (kockázva) Darabolt dióbél (előzőleg megpirítjuk) mazsola (előzőleg vörös borban áztatott),

Kovász (előző nap, 24 órával előtte készítjük): 100 g liszt, 100 ml víz (kb. 26°C-os), egy csipetnyi élesztő. Egy tálban letakarva a konyhapulton pihentetjük.

A hozzávalókból tésztát dagasztunk, alaposan eldolgozzuk. A vége felé az összeállt tésztához hozzáadjuk a kockázott füstölt sajtot, a darabolt dióbelet és a mazsolát, majd egy kicsit rádagasztunk. Egy tálban letakarva a tésztát addig kelesztjük, míg kétszeresévé meg nem kel. Kelesztés után a tésztát lisztezett felületre borítjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. Zsemléket formálunk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 50-60 percen keresztül ismét kelesztjük.
Sütés előtt vízzel kenjük át a felületét!
Sütés: 250°C-on nagyjából 11-12 percig

Elkészítés lépései:

Gurman zsemle elkészítésének 1. lépése
Gurman zsemle elkészítésének 2. lépése
Gurman zsemle elkészítésének 3. lépése