Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Habos-mákos és habos-diós kosárkák

Ingredients:

liszt
500 g
Budafoki élesztő
25 g
5 g
cukor
50 g
vaníliás cukor
15 g
vaj
50 g
fahéj
5 g
citrom reszelt héja
½
tojás
1
tej
2,5 dl
cukrozott mák
25 dkg
cukrozott dió
25 dkg

Preparation mode:

Forró tejjel közepes keménységű masszát csinálunk. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük és 2 egyenlő részre osztjuk: egyik felét a mákoshoz, másikat a dióshoz.
A tésztát dagasztjuk, majd 15 percig pihentjük. Vékony lappá nyújtjuk (3 mm), köralakúra kivágjuk, a kivágott tésztadarabokkal pedig kibéleljük a kosárkákat, amit előzőleg vajjal kikentünk. A tésztát felvert egész tojással kikenjük, habzsákkal beletöltjük a mákos ill. diós tölteléket, a kosárka peremétől kb. 5 mm-re. 30 percig kelesztjük, majd forró sütőben, kb. 200°C-on 25-28 perc alatt készre sütjük. Sütés után a kosárkákat kivesszük a formákból, így hűtjük. A kihűlt kosárkákat tetszés szerint díszítjük (a mákosat meggylekvárral, a diósat baracklekvárral ajánlott).

Elkészítés lépései:

Habos-mákos és habos-diós kosárkák elkészítésének 1. lépése
Habos-mákos és habos-diós kosárkák elkészítésének 2. lépése