Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Hajtogatott tepertős pogácsa

Ingredients:

liszt
1 kg
egész tojás
2 db
zsír
2 ek
1 tk
Budafoki élesztő
3 dkg
tej
1-1,5 l
cukor
1 kk
10%-os ecet
2 ek
Szénsavas ásványvíz
darált tepertő
0,5 kg

Preparation mode:

Elkészítési idő:

1 nap

Az élesztőt a tejben a kiskanál cukorral, kevés liszttel, felfuttatjuk. A liszt közepében mélyedést készítünk, ebbe tesszük; a két egész tojást, a két evőkanál zsírt, egy teáskanál sót, kettő evőkanál ecetet, a felfuttatott élesztőt. Majd annyi ásványvizet adunk hozzá, hogy rugalmas kelt tésztát kapjunk. Letakarva 15 percig pihentetjük, majd 1cm vastagságúra nyújtjuk, az egészet lekenjük a darált tepertővel, amit ízlés szerint lehet sózni, borsozni, majd hajtogatjuk. Fentről középig, középről az aljáig hajtjuk. Bal oldalról középre , jobb oldalról középre, majd egymásra hajtjuk mint egy könyvet amikor bezárjuk azt. Letakarjuk konyharuhával, 20 percig pihentetjük. Majd a hajtogatást, és a pihentetést háromszor elvégezzük. Ezután a könyv formára összehajtott tésztát, lekenjük kevés zsírral , hogy ne száradjon ki, és egy tálcára rakjuk, és lefolpakkozzuk lazán, hogy legyen hely a kelésnek. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, majd másnap 2,5-3cm vastagságúra kinyújtjuk, éles késsel a felületét bekockázzuk. Majd egy felvert tojással, lekenjük. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és előmelegített forró sütőben (220 fokon) sütjük.

Elkészítés lépései:

Az élesztőt a tejben a kiskanál cukorral, kevés liszttel, felfuttatjuk. A liszt közepében mélyedést készítünk, ebbe tesszük; a két egész tojást, a két evőkanál zsírt, egy teáskanál sót, kettő evőkanál ecetet, a felfuttatott élesztőt. Majd annyi ásványvizet adunk hozzá, hogy rugalmas kelt tésztát kapjunk. Letakarva 15 percig pihentetjük, majd 1cm vastagságúra nyújtjuk, az egészet lekenjük a darált tepertővel, amit ízlés szerint lehet sózni, borsozni, majd hajtogatjuk. Fentről középig, középről az aljáig hajtjuk. Bal oldalról középre , jobb oldalról középre, majd egymásra hajtjuk mint egy könyvet amikor bezárjuk azt. Letakarjuk konyharuhával, 20 percig pihentetjük. Majd a hajtogatást, és a pihentetést háromszor elvégezzük. Ezután a könyv formára összehajtott tésztát, lekenjük kevés zsírral , hogy ne száradjon ki, és egy tálcára rakjuk, és lefolpakkozzuk lazán, hogy legyen hely a kelésnek. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, majd másnap 2,5-3cm vastagságúra kinyújtjuk, éles késsel a felületét bekockázzuk. Majd egy felvert tojással, lekenjük. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és előmelegített forró sütőben (220 fokon) sütjük.