Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Hajtogatott tepertős pogácsa

Ingredients:

finomliszt
25 dkg
kenyérliszt
20 dkg
2 tk
vaj
8 dkg
tojássárgája
1 db
élesztő
2 dkg
langyos tej
1,5 dl
porcukor
1 tk
tejföl
3 ek
tepertőkrém
15 dkg
só és frissen őrölt bors ízlés szerint
tojás
1 db
kenéshez

Preparation mode:

Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a kétféle lisztet, keverjük bele a sót és morzsoljuk el benne a vajat. Ezután adjuk hozzá a szobahőmérsékletű (!), tojást, a tejfölt és a cukros tejben felfuttatott élesztőt. Tíz perc alatt dagasszunk belül közepesen lágy tésztát és letakarva, meleg helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára.
Ezután kb. 0,5 cm nyújtsuk ki a tésztát, kenjük le a fele mennyiségű tepertőkrémmel, sózzuk és borsozzuk ízlésünk szerint. Hajtsuk meg könyvtechnikával (azaz, alulról és felülről, majd jobbról- balról behajtjuk és megfordítjuk), és pihentessük hűtőben 20 percet.
Ezután nyújtsuk ki újra, kenjük le a tepertőkrém másik felével, fűszerezzük és hajtsuk meg újra. Ezt követően tegyük újabb 20 percre a hidegre. Az idő letelte után következik egy utolsó hajtás (kenés nélkül), majd újra rakjuk vissza a hűtőbe. Újabb 20 perc letelte után kb. 4 cm vastagra nyújtsuk ki, tetejét egy éles késsel rácsozzuk be és szaggassuk ki a tetszés szerinti méretű pogikat (mi a nagyobbakat szeretjük, mert ezek kevésbé száradnak ki, sütés után kívül ropogós, belül pedig puhák maradnak). Tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe, majd reggel rakjuk sütőpapíros tepsire (pihentessük szobahőmérsékleten 30 percig), kenjük le tojással és előmelegített 200 fokos sütőben 20 perc alatt süssük készre.