Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Hajtovány

Preparation mode:

Hozzávalók a tésztához, 50 dkg liszt, 3 dl tej, 1 db tojássárga (nagy), 0,5 dl olaj, 2 tk só, 1 mk cukor, 2,5 dkg élesztő, lekenéshez 1 kicsi tojás,

Sajtos töltelék hozzávalói, 10 dkg sajt, 10 dkg margarin, 1 db tojás, 1/2 tk só

Az élesztő futtassuk fel 1 dl langyos-cukros tejben. Ezután a tojássárgát keverjük össze a maradék langyos tejjel, az olajjal, és a felfuttatott élesztővel.

A lisztet keverjük össze a sóval.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a tejes-élesztős…… keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztet. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!!)

Amikor a gép végzett a dagasztással, tegyük át a tésztát egy lisztezett kelesztőtálba, és meleg helyen, kelesszük egy órán át.

Ezután borítsuk a megkelt tésztát lisztezett felületre, és nyújtsuk ki vékonyra, majd kenjük meg a sajtos töltelékkel.

A sajtot reszeljük le, majd adjuk hozzá a lágy margarint, a sót, és az egész tojást, majd keverjük alaposan össze.

A vékonyra kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a sajtos keveréket, majd egyenletesen kenjük meg vele a tésztát.

Ezután tekerjük fel mint a bejglit, majd éles késsel vágjuk fel trapéz alakúra.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük egymástól távolabb a felvágott tésztát, majd konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük még 20 percig. (sütés közben megfog nőni a tészta, ezért legyen közöttük elég távolság)

Ezután az újrakelesztett tészta tetejét kenjük le felvert tojással, és ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd úgy kínáljuk.