Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Három ízű ostoros kalács

Három ízű ostoros kalács
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, az olajat, a sót, és a meglangyosított tejböl 3 dl-t. A maradék tejhez hozzáadunk 1 mokkáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha feljött az élesztő, hozzáadjuk a liszthez, és bedagasztjuk a tésztát, ha szükséges még lisztezzük közben. Letakarjuk, 1 órára meleg helyre tesszük, keleszteni. Ha megkelt, 6 egyenlő részre osztjuk, a bucikat további 10-15 percig kelesztjük. A töltelékhez a cukor felét kikavarjuk a kakaóval, a másik felét a fahéjjal. A margarint 4 egyenlő részre osztjuk. Egy tésztát kinyújtunk, hosszú, keskeny téglalapot formálunk belőle. Megkenjük az egyik felolvasztott margarinnal, majd megszórjuk a kakaós keverék felével, feltekerjük és félretesszük. A következő tésztát szintén megkenjük margarinnal, majd a fahéjjas keverék felével szórjuk meg, feltekerjük és félretesszük. A harmadik tésztát megkenjük 3 ek szilvalekvárral és ezt is feltekerjük. A három különböző rudat összefonjuk és kikent tepsibe tesszük. A többi tésztával ugyan így járunk el és a másik fonat mellé helyezzük a tepsibe. Megkenjük tojással, előmelegített sütöben 180°-on 60 perc alatt készre sütjük.
Elkészülési idő: 
2 óra
Bonyolultság: 
Kezdő
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • Tészta:
  • 70 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 3 db tojássárgája
  • 6 dkg cukor
  • 3 dkg Budafoki élesztő
  • 3 ek étolaj
  • 1 csipet só
  • Töltelék:
  • 25 dkg margarin
  • 32 dkg cukor
  • 2 ek kakaó
  • 1 ek fahéj
  • 6 ek szilva lekvár
  • 1 db tojás (a kenéshez)