Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Háromízű ostoros kalács

Preparation mode:

Hozzávalók:

70 dkg liszt, 4 dl tej, 3 db tojássárgája, 6 dkg cukor, 3 dkg Budafoki élesztő, 3 ek étolaj, 1 csipet só,
Töltelék: 25 dkg margarin, 32 dkg cukor, 2 ek kakaó, 1 ek fahéj, 6 ek szilva lekvár, 1 db tojás (a kenéshez)

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, az olajat, a sót, és a meglangyosított tejből 3 dl-t. A maradék tejhez hozzáadunk 1 mokkáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha feljött az élesztő, hozzáadjuk a liszthez, és bedagasztjuk a tésztát, ha szükséges még lisztezzük közben. Letakarjuk, 1 órára meleg helyre tesszük, keleszteni. Ha megkelt, 6 egyenlő részre osztjuk, a bucikat további 10-15 percig kelesztjük.
A töltelékhez a cukor felét kikavarjuk a kakaóval, a másik felét a fahéjjal. A margarint 4 egyenlő részre osztjuk.
Egy tésztát kinyújtunk, hosszú, keskeny téglalapot formálunk belőle. Megkenjük az egyik felolvasztott margarinnal, majd megszórjuk a kakaós keverék felével, feltekerjük és félretesszük. A következő tésztát szintén megkenjük margarinnal, majd a fahéjjas keverék felével szórjuk meg, feltekerjük és félretesszük. A harmadik tésztát megkenjük 3 ek. szilvalekvárral és ezt is feltekerjük. A három különböző rudat összefonjuk és kikent tepsibe tesszük. A többi tésztával ugyan így járunk el és a másik fonat mellé helyezzük a tepsibe. Megkenjük tojással, előmelegített sütőben 180°-on 60 perc alatt készre sütjük.