Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Házi leveles kakaós csiga

Ingredients:

BL55 liszt
500 g
tej
1 dl
víz
1,5 dl
Budafok élesztő
20 g
10 g
vaj
20 g
cukor
30 g
tojás
1 db
kakaópor
50 g
cukor
200 g
vaj
150 g
hajtogatáshoz
liszt
50 g
hajtogatáshoz

Preparation mode:

Elkészítés:
1. a por alakú anyagokat jól elkeverjük egy tálban
2. a tejben oldjuk fel az élesztőt, majd adjuk hozzá az a tálban lévő összetevőkhöz a teljesen hideg vízzel, a tojással és a 20g vajjal együtt
3. legalább 10 percig dagasszuk a tésztát, amíg homogén, sima nem lesz
4. letakarva tegyük hűtőbe félórára
5. amíg a tészta hűl, 150g vajat és 50g lisztet gyúrjunk össze egy masszává, majd lapítsuk el egyenletesen és alakítsuk négyzet formára
6. vegyük elő a tésztát, nyújtsuk el kb. 1cm vastagságúra és csomagoljuk bele a lisztes vaj darabunkat
7. nyújtsuk el és hajtogassuk össze „boríték-szerűen”, hogy leveles szerkezete legyen
8. ismét pihentessük hűtőben egy félórát
9. ezután nyújtsuk ki fél centi vastagra, vizes kézzel vagy ecsettel nedvesítsük be a tészta felületét és egyenletesen szórjuk rá a cukros kakaóport
10. tekerjük fel a tésztát és vágjuk szeletekre a tekercset
11. a csigákat sütőpapíron, tepsiben kelesszük egy órát
12. tetejét kenjük le felvert tojással sütés előtt
13. süssük készre 200 C-os sütőben, kb. 15 – 20 perc alatt