Húsvéti áfonyás díszkalács

Ingredients:
Preparation mode:
A kimért összetevőket – az áfonyán kívül – simává dagasztjuk. Amikor kész a tészta, leveszünk belőle kb. 150 grammot, amiből gombócot formázunk és félretesszük. (ebből lesz a nyuszi dísz a tetejére)
A nagyobb tésztarészt az áfonyával kíméletesen ismét átdagasztjuk. Dagasztás után az áfonyás tésztánkat 2 egyenlő részre osztjuk, felgömbölyítjük és kb. 15-20 percig pihentetjük. (2 kalács lesz belőle)
Pihentetés után az áfonyás tésztáinkat 6-6 egyenlő részre osztjuk, a kapott tésztát egyenletesen elnyújtjuk. 6 ágból copffonással kalácsot fonunk, majd ráhelyezzük a sütőtepsire.
Nyuszis dísz:
A megmaradt, áfonya nélküli tésztánkat kb. fél centis lappá nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kisebb és nagyobb karikákat szúrunk ki.
A képek alapján a nagyobb karikából készítjük a nyúl fejét, fülét és bajuszát (vékony csíkot sodorva). A kis korongokból pedig a nyúl pofáját készítjük el. Utána 3-3 szem áfonyából felhelyezzük a szemeit és az orrát a nyúlnak.
Az előre megfont kalácsunk tetejének azon a részen, ahová a nyulat akarjuk felhelyezni, lekenjük vízzel. Ráhelyezzük a kész nyúlfejet, ezután kb. 50-60 percig kelesztjük.
Kelesztés után tojással egyenletesen lekenjük, és tetszés szerint szezámmaggal és dekorcukorral díszítjük.
180°C-os sütőben 24-25 perc alatt készre sütjük.
Elkészítés lépései: