Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Húsvéti áfonyás díszkalács

Ingredients:

BL 55 liszt
1000 g
Budafoki élesztő
50 g
10 g
cukor
100 g
margarin
150 g
vaníliás cukor
2 csomag
tojássárgája
3 db
citrom reszelt héja
1 db
aszalt vörös áfonya
30 g
langyos tej
4 dl

Preparation mode:

A kimért összetevőket – az áfonyán kívül – simává dagasztjuk. Amikor kész a tészta, leveszünk belőle kb. 150 grammot, amiből gombócot formázunk és félretesszük. (ebből lesz a nyuszi dísz a tetejére)

A nagyobb tésztarészt az áfonyával kíméletesen ismét átdagasztjuk. Dagasztás után az áfonyás tésztánkat 2 egyenlő részre osztjuk, felgömbölyítjük és kb. 15-20 percig pihentetjük. (2 kalács lesz belőle)

Pihentetés után az áfonyás tésztáinkat 6-6 egyenlő részre osztjuk, a kapott tésztát egyenletesen elnyújtjuk. 6 ágból copffonással kalácsot fonunk, majd ráhelyezzük a sütőtepsire.

Nyuszis dísz:
A megmaradt, áfonya nélküli tésztánkat kb. fél centis lappá nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kisebb és nagyobb karikákat szúrunk ki.
A képek alapján a nagyobb karikából készítjük a nyúl fejét, fülét és bajuszát (vékony csíkot sodorva). A kis korongokból pedig a nyúl pofáját készítjük el. Utána 3-3 szem áfonyából felhelyezzük a szemeit és az orrát a nyúlnak.

Az előre megfont kalácsunk tetejének azon a részen, ahová a nyulat akarjuk felhelyezni, lekenjük vízzel. Ráhelyezzük a kész nyúlfejet, ezután kb. 50-60 percig kelesztjük.

Kelesztés után tojással egyenletesen lekenjük, és tetszés szerint szezámmaggal és dekorcukorral díszítjük.

180°C-os sütőben 24-25 perc alatt készre sütjük.

Elkészítés lépései:

Húsvéti áfonyás díszkalács elkészítésének 1. lépése