Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Húsvéti áfonyás díszkalács

Ingredients:

BL 55 liszt
1000 g
Budafoki élesztő
50 g
10 g
cukor
100 g
margarin
150 g
vaníliás cukor
2
tojássárgája
3 db
citrom reszelt héja
1
aszalt vörös áfonya
30 g
langyos tej
4 dl

Preparation mode:

A kimért összetevőket – az áfonyán kívül – simává dagasztjuk. Amikor kész a tészta, leveszünk belőle kb. 150 grammot, amiből gombócot formázunk és félretesszük.

A nagyobb tésztarészt az áfonyával kíméletesen ismét átdagasztjuk. Dagasztás után az áfonyás tésztánkat 2 egyenlő részre osztjuk, felgömbölyítjük és kb. 15-20 percig pihentetjük. Pihentetés után az áfonyás tésztáinkat 6-6 egyenlő részre osztjuk, a kapott tésztát egyenletesen elnyújtjuk. 6 ágból copffonással kalácsot fonunk, majd ráhelyezzük a sütőtepsire.

A megmaradt, áfonya nélküli tésztánkat kb. fél centis lappá nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval négy kisebb és egy nagyobb karikát szúrunk ki. A nagyobb karikából készítjük a nyúl fejét és fülét. A képek alapján a 4 db kis korongból a nyúl pofáját készítjük el. Vékony csíkokat sodrunk, amiből elkészítjük a nyúl bajuszát. Utána 3-3 szem áfonyából felhelyezzük a szemeit és az orrát a nyúlnak, majd az előre megfont kalácsunk tetejét azon a részen, ahová a nyulat akarjuk felhelyezni, lekenjük vízzel. Ráhelyezzük a kész nyúlfejet, ezután kb. 50-60 percig kelesztjük. Kelesztés után tojással egyenletesen lekenjük, és tetszés szerint szezámmaggal és dekorcukorral díszítjük. 180°C-os sütőben 24-25 perc alatt készre sütjük.

Elkészítés lépései:

Húsvéti áfonyás díszkalács elkészítésének 1. lépése