Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Húsvéti fonott kalács

Ingredients:

finomliszt
60 dkg
margarin
7 dkg
3 dkg friss vagy 7 gramm száraz élesztő
1 tk
Koronás kristálycukor
1 tk
tej
4 dl
tojássárgája
2
margarin
diónyi
tej
1 ek
tojássárgája
1
finomliszt
margarin
diónyi
tej
1 ek
tojássárgája
1

Preparation mode:

A tésztához 3 evőkanálnyi lisztet a margarinnal egy mély tálban elmorzsolunk. Ezután az élesztőt, a sót és a cukrot beleszórjuk. A tejet kézmelegre langyosítjuk és ráöntjük. A maradék lisztet hozzáadjuk és lágy, a fánkéhoz hasonló tésztává dolgozzuk, közben a tojássárgákat is hozzáadjuk. Akkor jó, ha hólyagosodni kezd. Ha túl lágy lenne, kevés lisztet adunk hozzá.
A tésztából cipót formálunk, egy mély belisztezett tálba vagy kelesztőtálba fektetjük és 40 percig hagyjuk kelni. Ezalatt duplájára nő.
Egy gyúrólapot belisztezünk és a tésztát 3 egyenlő részre osztjuk majd egyenként kb. 30 centi hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük,a végüket összenyomjuk, s a szárakat, mint a copfot, befonjuk. A fonott kalácsot margarinnal kikent tepsibe fektetjük, Ruhával letakarjuk és ismét 30 percig kelni hagyjuk.
Ha megkelt újra, tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük és forróra előmelegített sütőben (200 fok , 180 fok légkeveréses sütőben) kb. 20 percig sütjük. Ezután a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak szép aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e végül rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.