Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Húsvéti sóskalács

Ingredients:

liszt
1 kg
élesztő
5 dkg
kristálycukor
7 dkg
3 dkg
egésztojás
2+1
1 a kenéshez
tej
5 dl
étolaj
2 ek

Preparation mode:

A cukorból, élesztőből, 10 dkg lisztből 2 dl langyos tejben kovászt készítünk.
A kelt kovászt összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát kétfelé vesszük. ( két kalács lesz belőle)
Egy adagot annyi felé osztunk, ahány fonatot akarunk.
Megfonjuk a kalácsot, olajozott tepsibe tesszük és lekenjük tojás sárgájával. Legalább még 30 percet kelni hagyjuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Ha megkelt a kalács, 200 fokon elkezdjük sütni 10 percig, majd 170-180 fokon sütjük készre kb. 30p. Az elején nagyon figyelni kell, nehogy megégjen a kalács teteje. Ha gyorsan pirul, sütőpapírt tegyünk rá. Sonka mellé nagyon finom!

Elkészítés lépései:

Húsvéti sóskalács elkészítésének 1. lépése
1.Kovászt készítünk.
2.Bedagasztjuk a tésztát, kelesztjük.
3.Megfonjuk, pihentetjük.
4. sütjük.