Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Húsvéti töltött kalács

Ingredients:

búzaliszt
600 g
1 tk
cukor
2 ek
tojás
1 db
tej
3 dl
élesztő
25 g
olvaszott vaj
70 g
torma
(töltetéknek)
kisebb darab füstölt-főtt tarja
1
(tölteléknek)
főtt tojás
4 db
(tölteléknek)
reszelt sajt
300 g
(tölteléknek)
tojás
1 db
(lekenéshez)
szezámmag
(szóráshoz)
lenmag
(szóráshoz)

Preparation mode:

A tejet meglangyosítom, fél decinyit kiöntök belőle egy tálkába, és egy csipet cukorral felfuttatom benne az élesztőt.
A lisztet, sót, cukrot, tojást és a maradék tejet egy tálba mérem, a felfuttatott élesztővel bedagasztom. Az olvasztott vajat a végén csurgatom hozzá, amikor már összeállt a tészta, ekkor dolgozom bele. Letakarva langyos helyen kb. fél óra alatt duplájára kelesztem.
Míg kel, előkészítem a töltelék hozzávalóit. A tojást megfőzöm, meghámozom, felszeletelem, a tarját felszeletelem, a sajtot lereszelem. (Én itt füstölt sajttal csináltam, de trappistával is finom.)
A megkelt tésztát két egyforma részre osztom, a leírt mennyiségből két kalács jön ki. Lisztezett munkalapon 2-3mm vastagságú téglalap formára nyújtom (kb. 30x40cm). Késsel hosszában megjelölöm a harmadoknál (nem kell elvágni). A középső harmadot megkenem a tormakrémmel, rárétegezem a tarját, a tojást, a reszelt sajtot. A két szélét pizzavágóval/késsel csíkokra vágom, a két végét visszahajtom, majd a tésztacsíkokat a töltelék fölött áthajtogatom, egyet jobbról, egyet balról, és így tovább a végéig.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a kalácsokat, fél órát kelesztem sütés előtt. Közben 180 fokra bemelegítem a sütőt, míg kel a tészta.
Miután megkelt, megkenem a felvert tojással, tetszés szerint megszórom a tetejét szezámmaggal, lenmaggal. Kb. fél óra alatt szép pirosra sütöm.