Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Húsvéti zsemle

Preparation mode:

Tészta (kb. 13 darabhoz), Ánizs-boralap, 90 ml zöld veltelini, 1 ½ teáskanál egész ánizsmag, Előtészta, 150 g BL55-ös búzaliszt, 1 ½ kocka Budafoki élesztő, 100 ml tej (szobahőmérsékletű), 310 g előtészta, 350 g BL55-ös búzaliszt, 100 g vaj, 90 g cukor, 4 tojás sárgája (L-es méretű tojásé), 1 ½ teáskanálnyi só, 80 ml boralap, ízlés szerint vanília, citrom, Kenéshez: 1 tojás és egy csipet só

Az ánizs-boralaphoz a bort felforraljuk, hozzáadjuk az ánizst, és letakarva egy éjjelt sűrűsödni hagyjuk.
Az előtészta hozzávalóiból egy sima tésztát gyúrunk, letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percet kelni hagyjuk. Ezután az előtésztához adjuk a maradék hozzávalókat is, és a leszűrt ánizs-boralappal együtt egy sima tésztává gyúrjuk. Az elkészült tésztát 30 percig kelni hagyjuk, majd 85 grammos kör alakú darabokat formázunk belőle. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket (távol egymástól, mert meg fognak nőni), megkenjük a tojással és 25 percig száradni hagyjuk. Ismét megkenjük tojással és ismét 25 percig pihenni hagyjuk őket. Ezután egy ollóval háromszor asszimetrikusan bevágjuk a tésztákat (az ollót érdemes minden vágás után étolajba meríteni, mert így nem ragad rá a tészta). Végül 180 °C-os előmelegített sütőben 16-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját sütés közben résnyire hagyjuk nyitva.

Elkészítés lépései:

Húsvéti zsemle elkészítésének 1. lépése