Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Kakaós, leveles briós

Ingredients:

Budafok élesztő
5 dkg
liszt
1 kg
egész tojás
8
2 dkg
tej
1,5 dl
vaj vagy margarin
30 dkg
porcukor
5 dkg
kakaópor
2,5 dkg

Preparation mode:

A kakaós margarinhoz a kakaót, a porcukrot és a margarint (vajat) előző nap egy tálban összekeverjük, ujjnyi vastag négyzetet formálunk belőle és a hűtőbe tesszük. Az élesztőt kevés cukorral a tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal együtt egy tálban homogén tésztává dagasztjuk. A kész tésztát két órán át hűtőben pihentetjük. Ezután lisztes táblán négyzet alakúra nyújtjuk és az előző nap elkészített margarinlapot belehajtjuk egy könyvhajtással (4 réteg), majd 30 percre visszatesszük a hűtőbe pihenni. A hajtogatást megismételjük és újabb 30 percig pihentetjük a hűtőben a tésztát. A pihentetés után a tésztát 4 tenyérnyi szélesre és félujjnyi vastagságúra nyújtjuk egyenletesen, majd az egészet szorosan feltekerjük, mint a piskótaroládot. Az így kapott rudat a sütőformának megfelelő hosszúságú darabokra vágjuk. A tésztadarabokat hosszanti irányban félbe, majd újra félbe vágjuk. Az így kapott két tésztaszálat összefogjuk, a kikent sütőformába tesszük és meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd 180-190°C-on 20-30 percig pirosra sütjük.