Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Kalács

Preparation mode:

60 dkg liszt, 5dkg Budafoki élesztő, 1evőkanál cukor, 4 dl langyos tej, 4 evőkanál étolaj, 2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 25 szem sütésálló édesítő szer (aki nem akar édesítőszert használni az 10 dkg cukorral helyetesítheti), csipetnyi só, A kalács lekenéséhez pici langyos tej

Két tálkában 1-1 dl langyos tejben 1-1 kanál cukorral felfuttatunk fél-fél kocka élesztőt.(Megvárjuk hogy,a tej tetején halvány barna hab képződjön.) Egy kis tálkába 1 dl langyos tejben feloldunk 10 szem édesítő tablettát (vagy 4 dkg cukrot keverünk el ).Egy másik tálkában szintén 1 dl langyos tejben 15 szem tablettát oldunk fel (vagy 6 dkg cukrot keverünk el )Előkészítünk két nagyobb tálat.Mind a kettőbe beleszitálunk 30-30 dkg lisztet. Az egyikhez hozzá szitáljuk a kakaóport. Mind kétlisztbe beleborítunk 1-1 tálka élesztős tejet. A kakaós lisztbe öntjük a 15 tablettás (6 dkg cukros) tejet , a sima lisztbe a 10 tablettásat ( 4 dkg cukrosat ). Mindkét keverékhez hozzáadunk 2-2 evőkanál olajat és egy kis csipetnyi sót. A tésztákat egyenként addig gyúrjuk amíg elválnak az tál falától.
Ezután lisztezett deszkán egy fehér és egy barna egyforma nagyságú téglalapot nyújtunk a két tésztából .A két tésztalapot egymásra fektetjük és feltekerjük, mint a bejglit vagy rétest .Ezután a tésztahenger két végét egymáshoz illesztve karikát formázunk,amit egy kivajazott tortaformába, vagy egy kivajazott koszorú formába rakunk.(De süthetjük hosszúkás kenyérformában is )A tésztát ezután másfél órát kelesztjük, majd megkenjük a tetejét egy kis langyos tejjel, és a hideg sütőbe tesszük a sütőt bekapcsoljuk 180-200 fokra, és a kalácsot 35-40 perc alatt megsütjük.(Ha nagyon barnulna a teteje takarjuk le alufóliával .)