Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Káposztás fonat

Ingredients:

élesztő
3 dkg
liszt
55 dkg
langyos tej
2,5-3 dl
cukor
1 ek
1 kk
vaj /vagy margarin/
5 dkg
egész tojás
2
savanyú káposzta
20 dkg
zsiradék a sütéshez
Mártogatóshoz: tejföl, zöldfűszer ízlés szerint, fokhagyma opcionális

Preparation mode:

A savanyú káposztáz jól kicsavarjuk és felaprítjuk, hogy ne legyen olyan szálas, így könnyebb lesz vele dolgozni.
Az élesztőt a cukorral langyos tejben felfuttatjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a tojásokat, a vajat /vagy margarint/, valamint a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk. Majd hozzáadjuk az előkészített savanyú káposztát és beledolgozzuk a tésztába. Nem kell sokáig dagasztani, csak hogy egyenletesen elkeveredjen a káposzta a tésztában. Letakarjuk és meleg helyen kelesztjük. 12 egyenlő részre osztjuk a tésztánkat. Kisujjnyi vastag rudacskákat sodrunk a cipócskákból. A rudakat 3 egyenlő hosszú darabra vágjuk és hármasfonással összefonjuk. A végeit jól nyomjuk össze. Negyed óráig kelesztjük a fonatokat, majd forró olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük. Melegen tálaljuk. Tejfölös mártogatóst kínálhatunk hozzá, zöldfűszerekkel, vagy fokhagymával.