Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Kapros-túrós lepény

Preparation mode:

Tészta hozzávalói 22×32 cm-es tepsihez, 25 dkg liszt, 3 dkg porcukor, 1 db tojás (közepes), 5 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, csipet só,

Túrós töltelék hozzávalói, 75 dkg túró, 1,5 dl tejföl, 20 dkg porcukor, 2 cs vaníliás cukor, 3 db tojás (közepes), 1 cs vaníliás pudingpor, 1 citrom reszelt héja, kapor ízlés szerint

A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük hozzá a fele cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután takarjuk le, és pár perc alatt, futtassuk fel.

A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza, és keverjük simára a maradék cukorral, és az egész tojással.

A robotgép keverőtáljába tegyük bele a vajas-cukros-tojásos keveréket, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.

Ezután szitáljuk rá a csipet sóval összekevert lisztet, majd indítsuk el a dagasztó programot, és pár perc alatt, dagasszuk meg a tésztát. (ha szükséges, akkor még egy pici lisztet szórjunk hozzá dagasztás közben)
Természetesen kézzel, vagy éppen kenyérsütőgéppel is megdagaszthatjuk a tésztát.

Egy kelesztőtálat kenjünk ki vékonyan olajjal, majd helyezzük bele a megdagasztott tésztát. Ezután szórjuk meg a tetejét egy pici liszttel, majd meleg helyen, kelesszük egy óra hossza alatt, duplájára a tésztát.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd nyújtsuk ki, és helyezzük bele a megkelt tésztát. (én a sütőpapíron nyújtottam ki, majd egy gyors mozdulattal átemeltem a papírral együtt a tepsibe)

Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük újra 30 percig.

Közben készítsük el a túrós tölteléket.

Egy tálba tegyük bele a túrót, és adjuk hozzá a tejfölt, 15 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, és a reszelt citromhéjat, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a pudingport, és szintén keverjük simára. (pudingpor helyett adhatunk hozzá pl. 1 ek lisztet, vagy búzadarát)

A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, szórjuk bele a maradék porcukrot, és verjük kemény habbá.

Ezután az ízesített túróhoz, óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert habot. (a habot óvatosan, fakanállal keverjük a túróhoz, hogy ne törjön össze)

Az újrakelesztet tészta tetejére kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd egyenletesen simítsuk el.

Ezután ízlés szerint szórjuk meg az előzőleg apróra vágott kaporral.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.