Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Karácsonyi mákos kuglóf

Ingredients:

liszt
500 g
vaníliás cukor
20 g
cukor
50 g
5 g
Budafok élesztő
50 g
margarin
100 g
tojás
1
tej
1,8 dl
mazsola
50 g
darált mák
200 g
citrom reszelt héja
1
porcukor
200 g
porcukor
20 g
margarin
20 g
tej
0,5 dl
fahéj
szekfűszeg
citromlé
ízlés szerint

Preparation mode:

Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk, majd a liszt közepébe kialakított mélyedésbe öntjük, letakarjuk és 30 percig letakarva kelesztjük. Ezután a többi hozzávalót beleöntve hólyagosra dagasztjuk és meleg helyen kétszeresére kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk és rákenjük a máktölteléket úgy, hogy minden oldalán ujjnyi széles részt szabadon hagyunk, és kézháttal feltekerjük. Az így kapott tésztát egy 36 cm átmérőjű kuglófformába tesszük és letakarva addig kelesztjük, míg a forma tetejét el nem éri. Ezután tojással megkenjük és180-200°C-on kb. 45-55 percig sütjük, majd kihűtve szeleteljük és tálaljuk.