Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Karácsonyi stollen

Ingredients:

finomliszt
500 g
tej
1 dl
tojás
1
vaj
250 g
élesztő
50 g
10 g
cukor
100 g
rum
2 cl
citrom reszelt héja
1
kandírozott citromhéj
50 g
kandírozott narancshéj
50 g
maszola
50 g
darált
50 g
hántolt mandula
szegfűbors
1 kk
őrölt szerecsendió
1 kk
kardamon
1 kk
fahéj
1 kk
olvasztott vaj és porcukor
a sütés utáni felületkezeléshez

Preparation mode:

A stollen osztrák ünnepi kalács, amit általában Mindenszentekkor készítenek el és Karácsonyig hűvös helyen, becsomagolva tárolnak.
A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepében kialakított mélyedésbe öntjük a tejben, kis cukorral megfuttatott élesztőt. Az így kapott híg kovászt meleg helyen 30 percig kelesztjük. A mazsolát és az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket rumba áztatjuk. A megkelt kovászhoz hozzáadjuk a tojást, sót, cukrot, fűszereket, vajat és mindezt homogén tésztává dagasztjuk. Ezután egy órára meleg helyre tesszük. A kelesztés után hozzáadjuk az áztatott mazsolát és gyümölcsöket meg a mandulát. Zsírozzuk ki a sütőlemezt vagy béleljük ki sütőpapírral. Osszuk ketté a tésztát és gömbölyítsük fel őket, majd nyújtsuk kb. 2cm vastagságúra és az egyik végét kb. a tészta feléig hajtsuk be, hogy kialakuljon a jellegzetes stollni forma, majd meleg helyen két órán át kelesszük. A sütőt melegítsük 180°C-ra és kb. 45-50 percig süssük. Sütés után kenjük be többször olvasztott vajjal majd kihűlés után szórjuk meg vastagon porcukorral. Végül becsomagolva hűvös helyen tároljuk. A hozzávaló fűszereket helyettesíthetjük mézeskalács-fűszerkeverékkel is.