Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Karamellás-almás kelt csigák

Preparation mode:

Hozzávalók 12 db-hoz:

a tésztához: 40 dkg sima liszt, 2 db tojássárgája, 8 dkg cukor, 1,5 -2 dl tej, 5 dkg vaj, 2 dkg friss élesztő, 1 csipet só

a fahéjas almatöltelékhez: 2 db közepes alma, 3 dkg cukor, 3 dkg mazsola, 3 dkg vaj, 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj

a karamell bevonathoz: 5 dkg cukor, 4,5 dkg vaj, 0,5 dl tejszín, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 csipet szódabikarbóna

Egy 12 db-os muffin sütőformát ecset segítségével, vagy az ujjunkkal kiolajozunk, és kiszórunk liszttel.

A tésztához felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztát gyúrunk.

Mikor a tészta összeállt hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat és addig dagasztjuk géppel, vagy kézzel, amíg fényes, hólyagos tésztát kapunk.

Ekkor enyhén meglisztezzük a tetejét és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Elkészítés lépései:

Karamellás-almás kelt csigák elkészítésének 1. lépése
Míg a tészta kel, addig elkészítjük a fahéjas almatölteléket.
Ehhez az almákat megtisztítjuk, apróbb kockára vágjuk. Egy nagyobb serpenyőbe tesszük a vajat, majd az almát és a leöblített mazsolát megpároljuk egy kevés cukorral.

A végén pedig levesszük a tűzről, hozzákeverjük az őrölt fahéjat és hagyjuk hűlni.
Karamellás-almás kelt csigák elkészítésének 2. lépése
A tésztát miután megkelt, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és elosztjuk rajta az almatölteléket, majd feltekerjük, mint a bejglit.
Karamellás-almás kelt csigák elkészítésének 3. lépése
12 részre vágjuk és a tekercseket behelyezzük egyenként a muffinformába.

Mielőtt betesszük sülni, hagyjuk körülbelül 15-20 percig kelni. 190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.
Karamellás-almás kelt csigák elkészítésének 3. lépése
A karamell bevonathoz egy serpenyőben barnára sütjük a cukrot, majd hozzákeverjük a vajat és apránként a tejszínt és a vaníliát. Folyamatosan kevergetjük és amikor teljesen simává válik a karamell, hozzáadunk egy csipetnyi szódabikarbónát, amitől habossá válik a karamell, de egy kis idő után simává válik.

Mikor a csigák megsültek kivesszük a formából, tálra rendezzük és meglocsoljuk őket a karamell mázzal és ha kibírjuk addig, hűlni hagyjuk.

Tálaláskor, egy kevés tejszínhabot kínáljunk hozzá, azzal még finomabb 🙂