Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Kenyér sárgaborsópürével

Preparation mode:

Kovászhoz: 200 g kenyérliszt (BL-80), 10 g Budafoki élesztő, 2 dl langyos víz,

Kenyérhez: összes kovász, 300 g kenyérliszt, 10 g Budafoki élesztő, 3 kk. só, 2 ek. burgonyapehely, 1 dl víz, 2 ek. sárgaborsópüré, 2 ek. magkeverék, 20 g vaj

Kovász készítése:
A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel gyors kovászt készítettem. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekevertem a hozzávalókat.) 4 órát hagytam letakarva a konyhapulton pihenni.

Kenyértészta összeállítása:
A kész kovászhoz adtam az összes többi alapanyagot, a vaj és magok kivételével, és alaposan összegyúrtam, dagasztottam. Amikor egynemű lett a tészta, akkor belegyúrtam magokat és a lágy vajat is.
Letakarva 40 percet pihent. Majd kicsit átgyúrtam, és ismét letakarva még 1 órát kelesztettem.
(Ez a kelesztési idő a hőmérséklet függvényében hosszabb is lehet. A lényeg, hogy kb. duplájára kell keleszteni a kenyértésztát.)

Kenyér formázása:
Amikor duplájára megkelt a kenyértésztám, enyhén lisztezett felületre borítottam, és formáztam.
Sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, lefedtem és ismét duplájára kelesztettem. (Nekem most 1 óra elegendő volt.)
Közben a sütőt 220 fokra előmelegítettem.
Amikor megkelt a kenyér, éles késsel bevágtam a tetejét, a jénai tetejét pedig vízzel megspricceltem, így fedtem le a kenyeret.

Kenyér sütése:
Előmelegített sütőben 50 percig sütöttem 220 fokon, (alsó és felső sütéssel villanytűzhelyben), a fedő levélete nélkül. (45 perc is elég lett volna, kicsit megpirult a teteje.)
Amikor letelt az 50 perc, kivettem a sütőből, a fedelét óvatosan leemeltem. (Forró a kiáramló gőz, nagyon kell vigyázni!!!)
Rácsra tettem hűlni, tetejét vízzel enyhén megspricceltem.