Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Keresztes fánk

Preparation mode:

Hozzávalók:

Tészta: , 500 g finomliszt, 25 g friss Budafoki élesztő, 50 g cukor, 50 + 200 ml tej, 1 narancs reszelt héja, 1 tk őrölt fahéj, fél tk őrölt szerecsendió, 1 tk őrölt gyömbér, fél tk só, 50 g olvasztott vaj (szobahőmérsékletű), 1 tojás (szobahőmérsékletű), Töltelék: , fél üveg mogyorókrém, Csíkozás:, 60 ml víz, 50 g finomliszt

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és tésztát dagasztunk belőle. 1 órára félre rakjuk pihenni.
Majd a megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, az így kapott darabokat négyzetalakúra nyújtjuk és mindegyikbe helyezünk 1 evőkanál mogyorókrémet. A megtöltött tésztáinkat összehajtjuk, és hajtással lefelé a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Ezután 30 percig kelesztjük.
A megkelt darabkáinkat megkenjük tojássárgája és tej keverékével (1 evőkanál tej + 1 tojássárgája).
Majd csíkokat húzunk a zsemleformájú tészták tetejére az összekevert víz-liszt egyvelegből.
190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Fontos, hogy gőzben kell sütni, ha nincs ilyen funkció a sütőnkön, rakjunk be alulra a sütőbe egy lábossal teli vizet, amíg sülnek a tésztáink.

Elkészítés lépései:

Keresztes fánk elkészítésének 1. lépése
Keresztes fánk elkészítésének 2. lépése