Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Klasszikus zserbó

Preparation mode:

Tészta:, 0.5 dl tej, 1 mk. cukor, 25g Budafoki élesztő, 500g finom liszt, 250g vaj/margarin, 100g porcukor, 1 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor (10g), 1 csipet só, 1 dl tejföl,

Töltelék:, 300g darált dió, 200g porcukor, 1 citrom reszelt héja, kb 350g baracklekvár, Tetejére:, 200g étcsokoládé, 100g vaj

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy csipet sóval összekeverjük majd a vajjal/margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot. az élesztős tejet, a tojást és a tejfölt. Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle és négy részre osztjuk. A töltelékhez a darált diót összekeverjük a porcukorral és a citrom lereszelt héjával. Az összeállításhoz kibélelünk sütőpapírral egy kb. 30×40 cm-es tepsit. A négy részre osztott cipó minden darabjából pici cipócskákat formálunk. Lisztezett munkalapon mindegyiket tepsi nagyságúra nyújtjuk. Az első cipócskából nyújtott lapot belehelyezzük a tepsibe majd megkenjük a baracklekvár 1/3 részével, megszórjuk a cukros dió 1/3 részével. Erre egy újabb tészta lapot fektetünk, amit szintén megkenünk baracklekvárral (most már a maradék felével) és megszórjuk a cukros dióval (szintén a maradék felével). Újabb tészta következik és a maradék baracklekvár és a cukros dió. Ezt beborítjuk az utolsó tészta lappal. A tetejét villával megszurkáljuk, az oldalait finoman lenyomkodjuk, majd letakarjuk és 1 órát állni hagyjuk. Ezt követően 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük és a tepsiben hagyjuk kihűlni. A mázhoz a csokit felaprítjuk és vízfürdő felett összeolvasztjuk a vajjal, majd a teljesen kihűlt tésztalap tetejére öntjük és szépen elsimítjuk rajta. Így várjuk meg míg teljesen megdermed. Tálalás előtt forró vízbe mártott, de szárazra törölt késsel kockákra vagy téglalapokra vágjuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!