Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Kovászos vajas zsemle

Ingredients:

Liszt
500 g
víz
290 ml
Budafoki élesztő
20 g
10 g
vaj
50 g

Preparation mode:

Kovász:
Mérjünk ki 150 g lisztet és külön 170 ml hideg vizet, majd az ebben a vízben keverjük el az élesztőt (20 g). Ezután adjuk hozzá a liszthez és állítsuk össze az elő tésztánkat, majd lefóliázva tegyük hűtőbe 1 éjszakára.
Tészta:
Másnap vegyük elő a kész élesztős kovászunkat és mérjünk rá 350 g lisztet, a sót, 40 g vajat és 120 g langyos vizet. Keverjük össze és alaposan dagasszuk ki a tésztánkat. Ha megvan, letakarva érleljük fél órát. Ezután mérjünk ki belőle 10 dekás darabokat és gömbölyítsük fel őket. Rögtön tehetjük sütőpapíron sütőlemezre és kelesszük kb. 1 órát. Sütés előtt vágjuk be a tetejét és kb. fél kockacukor nagyságú vajdarabkákat tegyünk a tésztagombócok tetejére a bemetszésekbe. Sütés közben ez a vaj elolvad és felszívódik a tésztában.
Előmelegített sütőben süssük készre 250 fokon kb. 15-20 perc alatt (sütőtől függően).