Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Lekváros buktagombóc.

Ingredients:

finomliszt
12,5 dkg
rétes liszt
12,5 dkg
élesztő
1,5 dkg
tej
1,3 dl
porcukor
2,5 dkg
tojás
1 db
vaj
5 dkg
csipet só
tölteléknek ízlés szerinti lekvár
olvasztott vaj
5 dkg
hempergetéshez
darált dió
8-10 dkg
hempergetéshez

Preparation mode:

Tegyük bele a kenyérsütőgép üstjébe a hozzávalókat, majd dagasszuk meg a tésztát. Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát)

A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra, majd vágjuk fel 7×7 cm-es kockákra. (15-16 db legyen)
Ezután minden tésztakocka közepére tegyünk egy kanál lekvárt, majd a két szélét behajtva formázzunk belőle gombócokat.

A megformázott gombócokat először forgassuk bele olvasztott vajba, majd hempergessük meg a darált dióba.

Ezután egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük szorosan egymásmellé az elkészült gombócokat, majd konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten kelesszük még 15-20 percig.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütési idő felénél takarjuk le egy sütőpapírral, nehogy a teteje megégjen.
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a buktagombócokat, majd úgy kínáljuk.