Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Magvas rozskenyér

Preparation mode:

Öregtészta, amit előző este készítek el!, 12,5 dkg BL80 liszt,, 12 5 dkg teljeskiőrlésű graham vagy tönkölyliszt, 1,5 dl víz, 1/2 tk. cukor1 dkg élesztő, A tészta hozzávalói:, 12 5 dkg öregtészta, 10 dkg BL80 kenyérliszt, 5 dkg rozsliszt, 5 dkg grahamliszt, 3 dkg tönkölyliszt, 1 tk só, 1 ek. étolaj, 1 dkg élesztő, 1 mokkáskanál méz, 1,7 dl kézmeleg víz, 1 teáskanál sikér, Ebből a mennyiségből 1/2 kg-os kenyérke lesz, 22x13cm-s formában.

Öregtészta készítése:
A hozzávalókat egyneművé dagasztom, és letakarva hagyom a konyhapulton 10-12 órát kelni. Ezután a hűtőben tárolom felhasználásig.

A tészta készítése:
A magok kivételével az összes hozzávalót bekészítem a dagasztógép üstjébe, elindítom a dagasztást. A tészta ragacsosabb lesz, mint a fehérlisztes, de ez így jó. Az utolsó 5 percben adom hozzá a magokat, amiből egy-két evőkanálnyit félreteszek a díszítéshez.
Kelsztőtálban kb. egy óra alatt duplájára kelesztem.
Lisztezett felületre borítom, kilapogatom a kezemmel, két oldalról kicsit visszahajtok belőle, majd feltekerem. Sütőpapírral kibélelt formába teszem (22×13-as formában fér el). Ismét hagyom kelni, kb. egy óra alatt lesz tele a sütőforma. Ezalatt a sütőt előmelegítem 220 fokra.
A megkelt tésztát bemetszem egy pengével, majd alaposan lepermetezem vízzel. Megszórom a félretett magokkal, majd azokat is bőven lepermetezem vízzel.
Gőzös sütőben sütöm 220 fokon 10 percig, majd 200 fokon még kb. 35 percig. Ha szükséges húsz perc után letakarom a tetejét egy fóliával.
Rácsra teszem hűlni.

Elkészítés lépései:

Magvas rozskenyér elkészítésének 1. lépése
Öregtészta készítés.
Dagasztás.
Kelesztés.
Formázás.
Kelesztés a sütőformában.
Sütés.