Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Majomkenyér

Ingredients:

liszt
150 g
friss Budafoki élesztő
30 g
vaj
45 g
cukor
55 g
csipet só
tojás
1 db
barna cukor
170 g
fahéj
1 tk
olvasztott vaj
50 g

Preparation mode:

Hozzávalók:

Kelt tészta:, 450 g , 30 g friss , 45 g , 250 ml tej, 55 g cukor, 1 csipetnyi só, 1 tojás, 170 g barna cukor, 1 tk fahéj, 50 g olvasztott vaj

A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, melegítjük és hűlni hagyjuk (a vaj-tej keveréket csak akkor dolgozzuk tovább, ha 35-40 °C-ra hűlt). A lisztet, cukrot és a sót öntsük egy tálba. Az élesztőt finoman morzsoljuk rá. Adjuk hozzá a tojást és a vaj-tej keveréket és gyúrjuk tésztává. Ameddig nem válik el a tészta a tál falától, addig adjunk hozzá lisztet. Letakarva, meleg helyen hagyjuk kelni.
15-20 perc után kézzel nyomkodjuk laposra a tésztát, újra gyúrjuk át és újabb 15-20 percig hagyjuk kelni. Eközben olvasszuk meg a vajat, és keverjük össze a barna cukrot és a fahéjat. Mindkettőt készítsük elő a mártogatáshoz.
A tésztát újra nyomkodjuk kézzel laposra, gyúrjuk át és osszuk kb. 30 grammos darabokra. A tésztadarabokat előbb mártogassuk a vajba majd forgassuk bele a cukor-fahéj keverékbe. Végül a tésztadarabokat pikkelyszerűen helyezzük egy enyhén kiolajozott formába. A sütőt melegítsük elő alul-felül 180 °C-ra. Ezalatt hagyjuk a tésztagolyókat ismét kelni. Süssük a majomkenyereket kb. 35 percig, amíg szépen feljönnek és aranybarnára sülnek. Legjobb még melegen fogyasztani.

Elkészítés lépései:

Majomkenyér elkészítésének 1. lépése