Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Mákos és nutellás kalács

Ingredients:

liszt
60 dkg
tojás
1+1
1 a megkenéshez
víz
1,5 dl
tej
1,5 dl
olaj
1,5 dl
cukor
10 dkg
élesztő
3 dkg
darált mák
20 dkg
cukor
10 dkg
citrom reszelt héja
1
kevés tej

Preparation mode:

Ebből a mennyiségből 2 rúd lesz.
Töltelékhez: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja és kevés tej (0,5-1 dl).Az egészet átmelegítjük amíg a cukor el nem olvad.Forralni nem szabad.Csak kihűlt állapotban tehetjük a tésztára.
A nutelláshoz tetszés szerinti mennyiséget használunk.Egy kis üveg  3/4 része kell egy rúdhoz.
Elkészítés:
Ezt a receptet nagymamámtól tanultam, 20-25 évvel ezelőtt.Sűrűn készítem, több formában és más -más töltelékkel. Mostanában nutellával készítem,fiaim nagy örömére!
Az élesztőt felfuttatjuk 2-3 tk. cukorral és a 1,5 dl tejjel.
Először a száraz anyagokat keverjük össze,majd a nedves hozzávalókkal együtt alaposan kidolgozzuk, hogy jól gyúrható (inkább lágy) tésztát kapjunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Közben előkészíthetjük a tölteléket. A tésztát két részre vesszük, egyenként elnyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel,végeit behajtjuk és nem túl szorosan feltekerjük. Tepsire tesszük és letakarva még 30 percig pihentetjük. Megkenjük felvert tojással, hústűvel megszúrkáljuk (a nutellásnál óvatosan) és előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.