Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Mákos-narancslekváros csigák

Ingredients:

BL-55 liszt
500 g
tej
1 dl
víz
1,5 dl
Budafok élesztő
20 g
10 g
vaj
20 g
cukor
30 g
tojás
1 db
darált mák
porcukor
narancslekvár
"hajtogató vaj" (Vaj+liszt keveréke a leveles tészta hajtogatásához)
200 g

Preparation mode:

1. a por alakú anyagokat jól elkeverjük egy tálban
2. a tejben oldjuk el az élesztőt, majd adjuk hozzá az a tálban lévő összetevőkhöz a teljesen hideg vízzel, a tojással és a 20 g vajjal együtt
3. legalább 10 percig dagasszuk a tésztát, amíg homogén, sima nem lesz
4. letakarva tegyük hűtőbe félórára
5. amíg a tészta hűl, 150 g vajat és 50 g lisztet gyúrjunk össze egy masszává, majd lapítsuk el egyenletesen és alakítsuk négyzet formára
6. vegyük elő a tésztát, nyújtsuk el kb. 1 cm vastagságúra és csomagoljuk bele a lisztes vaj darabunkat
7. nyújtsuk el és hajtogassuk össze „boríték-szerűen”, hogy leveles szerkezete legyen
ismét pihentessük hűtőben egy félórát
8. ezután nyújtsuk ki fél centi vastagra, vizes kézzel vagy ecsettel nedvesítsük be a tészta felületét és egyenletesen kenjük meg narancslekvárral és szórjuk rá a cukros mákot
9. tekerjük fel a tésztát és vágjuk szeletekre a tekercset
10. a csigákat sütőpapíron, tepsiben kelesszük egy órát
11. tetejét kenjük le felvert tojással sütés előtt
12. süssük készre 200° C-os sütőben, kb. 15 – 20 perc alatt