Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Mákos-szilvás kalács

Ingredients:

liszt
400 g
tej
150 ml
Budafok friss élesztő
20 g
cukor
100 g
tojás
1 db
mák
150 g
tej
100 ml
cukor
70 g
barna cukor
20 g
Szilva (mirelit, befőtt, vagy előzőleg beáztatott aszalt)
vaj
30 g
porcukor
tojás sárgája
1

Preparation mode:

1. Élesztős kovászt készítünk: 50 ml langyos enyhén cukros tejben feloldjuk az élesztőt, hozzáadunk 3 ek. lisztet, kb. 20 percig kelesztjük.
2. A tészta folyékony hozzávalóit kikeverjük – a tojáshoz hozzáadunk egy pici sót, olvasztott vajat, 100 ml langyos tejet, cukrot, a kovászt. Apránként adagoljuk a lisztet. Csomómentes lágy tésztát dagasztunk.
3. Meleg helyen kelesztjük.
4. Töltelék: felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a mákot, folyamatos keverés mellett néhány percig főzzük.
5. Kihűtjük a mákos tölteléket, utána botmixerrel pépesítjük.
6. Előkészítjük a szilvát (felezzük, vagy negyedeljük).
7. A megkelt tésztát négyzet alakúra nyújtjuk (30×40 cm).
8. 3 egyforma szélességű darabot vágunk belőle. Mindegyik tésztadarab közepébe máktölteléket helyezünk. A végeket begöngyölítjük és tekercseket készítünk.
9. Egy 30 cm-es formát zsiradékkal kikenjük. A tekercseket spirálszerűen helyezzük a formába, a tekercsek közé szilvát helyezünk.
10. 30 percig letakarva pihentetjük.
11. A szilvák megszórjuk barna cukorral. A tekercseket megkenjük tojássárgájával.
12. Előmelegített sütőben 180°C –on sütjük (kb. 30 perc). Kb. 20 perc múlva a kalácsot megkenjük olvasztott vajjal, visszatoljuk a sütőbe, készre sütjük.
13. A kész kalácsot megszórhatjuk porcukorral.