Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Mazsolás kalács

Ingredients:

tej
1 dl
élesztő
2 g
liszt
500 g
cukor
2 ek
1 csipet
mazsola
1 marék
egész tojás (M)
1
tojás sárgája (M)
2

Preparation mode:

A mazsolát megmosom és meleg vízbe beáztatom. Közben a tejet fellangyosítom és kis cukor hozzáadásával belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni.
Eközben a lisztet átszitálom, majd a cukrot és a sót is hozzáadom. Elkeverem végül pedig hozzáadom a tojásokat.
Ezt összekeverem, hozzáadom a lecsöpögtetett mazsolát, majd kb. 10 percig dagasztom, míg homogén állagot nem kapunk.
Konyharuhával letakarva hagyom pihenni, kb. 1 órát. Majd 6 részre vágom, kis labdákat gyúrok, majd ismét hagyom pihenni őket.
A megkelt tésztát kihúzom csíkokra, mint a gyúrmát, majd 2 kalácsot készítek belőle 3-as fonással. (Lehet 6-os fonást is, akkor egy jó nagy kalácsot kapunk. Így viszont ajándékba adhatjuk az egyiket. 🙂 )
Ezt ismét hagyom kelni, majd tojással megkenem a tetejét és előmelegített sütőben 180 fokon 35-40percig sütöm. Aki szereti világosabbra az kiveheti a 35 percnél, aki a kicsit sötétebbet szereti, az várjon még vele pár percet