Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Medvehagymás csíkos kalács

Preparation mode:

50 dkg liszt + 2 evőkanállal, 3 dl tej, 1 dl főzőtejszín, 2 tk só, 1 tk cukor, 3 dkg élesztő, 15 db medvehagymalevél, 1 ek olaj, 1 tojássárga + 1 ek tej a lekenéshez

A medvehagymát vágjuk fel vékony csíkokra, majd adjunk hozzá 1 ek olajat, és turmixoljuk össze. Ezután tegyük félre.

A langyos-cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel.

A keverőtálba öntsük bele a szintén meglangyosított tejszínt, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt.

Ezután szitáljuk hozzá az előzőleg sóval összekevert lisztet, majd a robotgép dagasztókarjával, pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát.

Ezután osszuk el két egyforma részre, majd az egyik tésztát tegyük vissza a keverőtálba, és adjuk hozzá a pépesített medvehagymát, 2 evőkanál lisztet, és dagasszuk még 2-3 percig. (mindenképpen kell hozzá a liszt, mert a medvehagymától kissé lágyabb lesz kelesztés után a tészta)

Ezután mindkét tésztát kézzel még egy kicsit dagasszuk át, hogy szép sima legyen, majd tegyük külön-külön tálba, szórjuk meg egy pici liszttel, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen, kelesszük egy óra alatt a duplájára.

Amikor a tészták megkeltek, először a sima tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra.

Ezután a medvehagymás tésztát is borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki akkorára mint az előző tésztát. (arra figyeljünk, hogy a kinyújtott tészták ne legyenek nagyobbak, mint a forma amiben sütni fogjuk)

Ezután a fehér tésztát kenjük le vékonyan az olajjal, majd helyezzük rá a medvehagymás tésztát, és tekerjük fel úgy, mint a bejglit.

Egy 20×10 cm-es sütőformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a feltekert tésztát. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd langyos helyen, kelesszük újra 30 percig. (a sütőformát ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük, akkor viszont nem kell kizsírozni és lisztezni)

A tojássárgát keverjük össze a tejjel, majd amikor a tészta újra megkelt, kenjük le vele a tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt szép pirosra. Ha kezdene a kalács nagyon barnulni, akkor takarjuk le alufóliával, majd úgy süssük tovább. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.