Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Medvehagymás pogácsa

Preparation mode:

Hozzávalók tésztához: 1 kg liszt, 50 dkg margarin, 2 db egész tojás, 2 evőkanál só, 1 nagy tejföl, 1 dl tej, 5 dkg friss Budafoki élesztő, pici cukor,

Tésztára: 15 dkg margarin, 10-15 dkg medvehagyma,

Lekenéshez: 1 egész tojás

Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztbe elkeverjük a sót, majd a többi hozzávalót is beletesszük és jól összegyúrjuk. Letakarva hideg helyre tesszük 1 órára.

Addig elkészítjük a medvehagymát margarinnal. A hagymát késsel apróra vágjuk, és a jó puha margarinnal összekeverjük.

A pihent tésztát kinyújtjuk és megkenjük a fele medvehagymás vajjal. A felső részt közepére hajtjuk, ezt is megkenjük, az alsó részt ráhajtjuk és ezt is megkenjük. A két oldalát is behajtjuk a közepéig. Minden medvehagymát rákenünk.

Letakarjuk és fél órát pihentetjük. Fél óra után kinyújtjuk és ugyanúgy hajtogatjuk. Ismét letakarjuk és ismét fél órát pihentetjük.

Fél óra után jó ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét késsel becsíkozzuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk vagy éles késsel felkockázzuk.

Felvert tojással lekenjük és kb. 10 percet hagyjuk a tepsibe kelni. A sütőt 200 °C- ra melegítjük és kisütjük.