Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

medvehagymás pogácsa

Ingredients:

liszt
1 kg
margarin
50 dkg
tej
2 dl
cukor
1 kk
élesztő
4 dkg
1 ek
tojás
3
reszelt sajt
30 dkg
(20dkg a tésztába 10dkg a tetejére)
nagy doboz tejföl
1
medvehagyma
1 csokor

Preparation mode:

Az élesztőt langyos-cukros tejben felfuttatjuk.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk a margarinnal.
Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, tejfölt, 20 dkg reszelt sajtot. Szép sima tésztává gyúrjuk.
Letakarjuk, 20 percet pihentetjük.
Kinyújtjuk a tésztát és a nagyon apróra vágott medvehagyma felét egyenletesen rákenjük.
Elkezdjük hajtogatni a tésztát. Először fentről az egyharmad részt hajtjuk a tészta közepéig, majd lentről a másik egyharmad részt ráhajtjuk a tészta másik felére. Utána balról a tésztára hajtjuk az egyharmad részt. Ezután tovább gördítjük a tésztát jobbra, az utolsó harmadra.
Ezt még kétszer megismételjük, közben 10-10 percet pihentetjük a tésztát.
A másodszori nyújtásnál megkenjük a tésztát a medvehagyma másik felével, pihentetjük.
A harmadszori nyújtás-hajtogatás-pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a tojások fehérjével, megszórjuk a maradék 10 dkg reszelt sajttal, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, előmelegített sütőben 180 fokon 18-20 perc alatt megsütjük.