Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Meggyes lepény

Ingredients:

margarin/vagy vaj
25 dkg
liszt
35 dkg
langyos tej
1 dl
élesztő
2 dkg
tojás sárgája / a tésztába + kenés
1 + 1
cukor
2 ek
csipet
morzsa
2 ek
fahéj
ízlés szerint
vanília cukor
2 csomag

Preparation mode:

A meggyet kimagozzuk és lecsepegtetjük.
A tepsit előkészítjük, kivajazzuk és lisztezzük.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet és a margarint/vajat elmorzsoljuk. Miután felfutott az élesztő, hozzáadjuk a margarinos liszthez. Beletesszük a tojás sárgáját és a csipet sót. Rugalmas tésztává gyúrjuk. Becsomagoljuk fóliába és hűtőben 1 órát pihentetjük.
A tésztát kétfelé vesszük. Az egyik felét elnyújtjuk és tepsibe helyezzük. Megszórjuk morzsával, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a lecsepegtetett meggyet. Megszórjuk vaníliás cukorral, és fahéjjal. Kinyújtjuk a tészta másik felét is és beborítjuk vele a meggyet. Megszurkáljuk a tészta tetejét, majd megkenjük tojás sárgájával.
170 fokos sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.