Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Meggyes pite

Ingredients:

búzafinomliszt
500 g
vaj
200 g
Budafoki élesztő
25 g
5 g
porcukor
150 g
tojássárgája
2 db
kis pohár tejföl
1 pohár
tej
100 g
TÖLTELÉK:
magozott meggy
500 g
őrölt fahéj
20 g
vaníliás cukor
1 csomag
vaníliás pudingpor
1 csomag
meggylé
3,5 dl
cukor
100 g
őrölt szegfűszeg
5 g

Preparation mode:

Tészta készítése:

A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, belekeverjük a sót, a porcukrot és az élesztőt, majd tojással, tejföllel, tejjel elkészítjük a rugalmas tésztánkat. Fóliában hűtőbe helyezzük kb. 1 órára.

A tészta 2/3 részét belenyújtjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd az elkészített tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta és a maradék 1/3 tésztát a tetejére nyújtjuk vagy kinyújtást követően csíkokra vágva fedjük be a tölteléket.

Meleg helyen kelesztjük kb. 1-2 órát.

Sütés előtt egésztojással lekenjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 25-30 percet.

 Meggytöltelék elkészítése:

A meggylevet a pudig porral lefőzzük, mint egy sima pudingot majd belekeverjük az ízesítő anyagokat és a magozott meggyet. Egy sűrű állagot kell kapjunk. ha nem elég sűrű darált keksszel tudjuk még sűríteni. Felhasználás előtt kihűtjük.

Footnotes:

Túrós-barackos verzióhoz:

Töltelék:

500 g tehéntúró
100 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
60 g rétesliszt
1 citromhéja és leve
1 üveg házi sárgabarack lekvár 300 g
300 g aszalt sárgabarack apróra vágva 

Elkészítés:

A túrót egy szitán áttörjük és hozzákeverjük a porcukrot, vaníliás cukrot, réteslisztet és a citrom levét és héját. A baracklekvárba belekeverjük az apróra vágott aszalt sárgabarackot és félretesszük 1-2 órára, hogy megszívja magát az aszalvány.
(Ha friss barackunk van, önmagában, vékony szeletekre vágva tegyük a túró tetejére.)