Mexikói kalács (Pan de muerto)

Preparation mode:
5db elkészítéséhez:
Előtészta:, Liszt: 100 g, Víz: fél dl, Budafoki élesztő: 10 g, Cukor: 10 g,
A hozzávalókat jól összekeverjük, de teljesen kidagasztani nem kell. Tálban, lefóliázva tegyük félre 1 órahosszára. Ha pihent, vegyük elő, és mérjük rá a további összetevőket:,
Tészta:, BL55 liszt: 450 g, Tej: 1,5 dl, Budafoki élesztő: 15 g, Só: 7 g, Cukor: 40 g, Vaj: 60 g, Tojássárgája: 110 g, Sütőpor: kávéskanálnyi
Dagasszunk szép sima tésztát és letakarva pihentessük fél órát. Ezután osszuk fel a tésztát: 1 kalács elkészítése négy darabból történik: 1 db 150 grammos, 2 db 20 grammos és 1 db 10 grammos tészta. Ezt vegyük 5-ször.
Gömbölyítsük fel a kis tésztadarabokat, majd letakarva hagyjuk őket pihenni 10 percig. A nagy darabot újra gömbölyítsük fel, ez lesz az alapunk, aztán a 20 grammosokat formázzuk a képek szerint, és keresztben helyezzük rá a nagy tésztagombócunkra. Végül a 10 grammos darabot is gömbölyítsük és helyezzük a termék tetejére, középre.
Helyezzük sütőpapíron tepsibe.
Letakarva kelesszük kb. 40 percig. Kenjük le a tetejét felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal! Süssük előmelegített sütőben 200 ⁰C fokon kb. 15-20 percig, sütőtől függően.
Elkészítés lépései: