Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Mézes-datolyás kalácskák

Ingredients:

fehér tönkölyliszt
40 dkg
tojássárgája
3+1 db
natúr joghurt
250 ml
méz (nálam akác)
5 dkg
datolya
5 dkg
portói
0,5 dl
olvasztott, langyos vaj
4,5 dkg
szárított élesztő
1 csomag
1 csipet

Preparation mode:

Legelőször a datolyát kimagozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk és egy tálkában felöntjük fél deci portóival és hagyjuk pihenni.

Elkészítés lépései:

A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, a joghurtot és a mézet, és egy csipetnyi sót, majd hozzáadjuk a szárított élesztőt is, és jól összedolgozzuk. Mikor a tészta már összeállt, hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat és fényes, hólyagos tésztát gyúrunk.
Hagyjuk pár percig pihenni letakarva, egy tiszta konyharuhával.
Majd munkalapon a kezünkkel kissé kilapítjuk és a datolyát, (ami időközben magába szívta a portóit), elosztjuk rajta, majd összehajtjuk és belegyúrjuk a tésztába. Ha nagyon ragad, lisztezzük kissé.
Mézes-datolyás kalácskák elkészítésének 2. lépése
Mikor jól kidolgoztuk a tésztát, letakarva hagyjuk kelni 20 percig, majd átgyúrjuk, de már csak finoman.
Elosztjuk a tésztát 16 részre, előbb félbe vágjuk, majd a feleket is felezzük és így tovább. A darabokat egyenként rudakká sodorjuk és kettesével, a két rúd egyik végét összenyomva, három tekeréssel összefonjuk, majd a másik végén is összenyomjuk a tésztát.
A fonatokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, konyharuhával letakarva 20-25 percig, langyos helyen kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra.
Miután megkeltek a kalácskák, a tetejüket lekenjük tojássárgájával és betesszük sülni az előmelegített sütőbe. Közepes lángon, 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Amint megsültek, rácsra téve hagyjuk őket kihűlni.